Sorte malina

Berry projecat d.o.o. u svojoj ponudi sadnog materijala jagodastog voća, isključivo nudi certificirani sadni materijal, čime postiže učinkovitu kontrolu i spriječava širenje nacionalnih značajnih te administrativnih karantenskih biljnih parazita, virusa, bakterija i gljivica. Svake godine u sezoni jesen nudimo sadni materijal jagodastog voća malina “zreli izdanak gole žile” i tokom cijele godine imamo u ponudi sadni materijal “kontejnerske sadnice”. U tom smislu jasno razvijamo i potičemo jagodastu proizvodnju USK i BiH.

Naša firma uspješno sarađuje sa nizom evropskih firmi i grupacija iz različitih područja voćarske proizvodnje, a najveći uspjeh imamo u primarnoj djelatnosti Trading & Consulting jagodastog voća. Partnerske odnose održavamo stručnim radom, zdravim načinom poslovanja uz obostrano razumijevanje i poznavanje tržišta. U veoma kratkom vremenskom periodu smo postigli stabilnu i raširenu mrežu poslovnih kontakata u EU.

U pogledu povećanja intenziteta poljoprivredne proizvodnje jagodastog voća, preporučujemo stručne savjete o uzgoju za Vašu kompaniju, porodična gazdinstva sa ciljem i ostvarenjem preduslova za usješnu proizvodnju jagodastvog voća.
Na naše obećanje kvaliteta, možete se osloniti na :
• Pouzdanost
• Fleksibilnost
• Sposobnost

Radujemo se našoj saradnji!
Tim Berry Project d.o.o.

 Malina (lat. Rubus idaeus L.)

En. Raspberry  De. Himbeere It. Lampone Fr. Framboise

malinameekerMEEKER jednorodna sorta, koja je prvenstveno za prerađivačku industriju, ali i za svježu upotrebu,  nastala ukrštanjem sorti Willamette x Cuthbert. Relativno rana sorta, koja počinje sa dozrijevanjem sedam dana, nakon sorte Willamette. Oblik ploda je skladan, boja crvena. Prosječna masa ploda 4,5gr. Uzgoj sorte iziskuje oslonac, jer su plodonosni mladari iznad 1m visine.


malina-tulameenTULAMEEN je nastao ukrštanjem sorti Nootka x Glen Prosen. Jednorodna sorta, sazrijeva u prvoj polovini  jula mjeseca. Plodovi su veliki, zadržava svoj oblik i nakon branja sa izvrsnom izdržljivošću. Plodovi najpogodniji za svježbu upotrebu, ali se koristi i u prerađivačkoj industriji.


malina-polkaPOLKA je dvorodna sorta, jesensko-plodna malina. Plodovi su srednje krupni, čvrsti i tamno crvene boje. Berba dospijeva od jula, pa sve do prvih mrazeva. Sora koja produžuje period ponude svježe maline.


himbotopHIMBO TOP je dvorodna sorta sa krupnim plodovima, svijetlo crvene boje. Nastala ukrštanjem Autumn Bliss X Rafzeter. Berba počinje krajem jula i početkom augusta, traje od 6-8 sedmica. Namjenjena je za potrošnju u svježem stanju.


fertodi-zamatosFERTODI ZAMATOS je srednje kasna sezona branja. Ima visoke prinose, plod je roze boje. Jako zahvalna za dugo skladištenje. Pogodna za svježu upotrebu i industrijsku preradu.


tulamagicTULA MAGIC je nastala križanjem sorti Autumn bliss x Tulameen. Jednorodna sorta maline, koja dospjeva deset dana prije sorte Tulameen, ima više mladih izdanaka od Tulameena. Sazrijeva sedam dana prije Tulameena. Plodovi su čvrsti, crvene boje, koji ne tamne. Intenzivno slatkog okusa. Idealna je za svježu upotrebu, ali i za preradu.


cascade-delightCASCADE DELIGHT je veoma snažna sorta sa dugim lastartima. Plod je sjajan, vrlo čvrst i crven. Veoma pogodna za svježe tržište. Prinos sorte je veći, nego kod Tulameena sa čvršćim plodovi za 20% .Berba traje oko 24 dana.


Nove sorte maline, jednogodišnjeg tipa 


kwanzaKWANZA ® jeuzgojena od strane oplemeljivačkog programa “Advance Berry Breeding” u Holandiji. Ima nešto manju rodnost od Kweli, ali izvrstan kvalitet ploda. Pogodna je za tržište, jer se na plodovima mogu veoma lakao uočiti opromjene. Dospjeva deset dana kasnije od Polke. Boja plodova je narandžasto-crvene boje, boja ploda se ne mijenja, nakon berbe(ne tamni). Izdanci imaju trnove, koji ne utječu na lakoću berbe.

Napomena:
Masovna proizvodnja ove sorte na području Bosne i Hercegovine je vrlo specifična, zbog regulisanja autorskih prava sorte i obraćanja komercijalnim upraviteljima (licencirani aranžman).
http://www.abbreeding.nl/en/
Berry-project doo ima ovlaštenje za prodaju iste na teritoriji BiH

 


imaraIMARA ® je novi kultivar, porijeklom iz Holandije. Jednogodišnji tip maline. Dospjeva jednu sedmicu,nakon Polke. Ima jako dobar kvalitet ploda i privlačnu boju, nešto svjetlija od Polke. Visokoproduktivna sorta. Razgranati izdanci imaju sitne nenaglašene trnove, na kojima su cijelom dužinom razvijeni cvjetni pupoljci. Veoma jednostavno se bere, bez poteškoća. Specifičnost sorte je u plodu, koji ne tamni nakon berbe. Atraktivna za tržište svježih plodova. Ima čvrste plodove. Nema identificiranih biljnih bolesti i štetočina za ovu sortu.

Napomena:
Masovna proizvodnja ove sorte na području Bosne i Hercegovine je vrlo specifična, zbog regulisanja autorskih prava i obraćanja komercijalnim upraviteljima sorte (licencirani  aranžman).
http://www.abbreeding.nl/en/

 


kweliKWELI ®  Advance Berry Breeding u Holandiji, pored prethodne dvije sore (Imara i Kwanza), oplemenjen je kultivar Kweli. Jednogodišnji tip maline . Sazrijeva tri sedmice kasnije od  sorte Imara. Plodovi su svijeto crvene boje, ne tamne nakon berbe, te ima najčvršće plodove u odnosu na prethodne dvije sorte.

Napomena:
Masovna proizvodnja ove sorte na području Bosne i Hercegovine je vrlo specifična, zbog regulisanja autorskih prava i obraćanja komercijalnim upraviteljima sorte (licencirani  aranžman).
http://www.abbreeding.nl/en/

 


Berry Project d.o.o. trenutno testita sortu Amira, porijeklo sorte je iz Italije u vlasništvu  Grisenti Maria Maddalena, firme Berry Plant.


amiraAMIRA je nastala ukrštanjem sorti Polka i Tulameen.Visok kvalitet maline, može da se čuva uskladištena tri do četiri puta duže u odnosu na druge sorte. Ne gubi sok. Početk berbe, sedam dana prije Tulameena.

 

 

 


 

No Comments Yet.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.